maanantai 16. syyskuuta 2013

tehtävä 3 Äidinkielen(10.2.2012) tekstitaitokokeesta

Mitä realismin ja romantiikan piirteitä on Maria Jotunin novellissa "Untako lienee".

Realismin ja romantiikan piirteet novellissa Untako lienee


Maria Jotunin novelli ”Untako lienee (1913)” kertoo vanhan rouvan ja nuoremman naishenkilön keskustelusta, kun vanhempi kertoo avioliitoistaan 1900-luvun alkupuolella Suomessa. Novelli esittää muistelman realismin ja romantiikan näkökulmista, mutta enimmäkseen realismin kannalta.
Romantiikka ilmenee novellissa kaunopuheen vertauksien merkeissä ja novellissa puhutaan kertojan nuoruuden ihastuksista ja menneestä että nykyisestä aviopuolisosta.
Realismin kannalta katsottuna novellista löytyi enemmän realismin aineksia kun otetaan huomioon, että novellissa muistellaan 1900-luvun elämää jolloin oli vielä säätyerot ihmisten välillä. Pakkoavioliitot olivat yleisiä tuolloin mutta avioliittoja pystyi solmimaan myös pelkästään kysymällä asiasta kuten novellissa kertoja mainitsi ensimmäisen ja toisen aviomiehen kohdalla. Elämä ei kuitenkaan ollut tuolloin pelkästään ruusuilla tanssimista, oli köyhyyttä, kuolemaa ja vääriä valintoja puolison suhteen. Silti novellissa vanhempi rouva näki elämän hyviä valoisia puolia, kuten asunnon omistamisen. Naimisiinmenot olivat novellissa aluksi kerrottu romanttisina, mutta muuttuivat häiden jälkeen takaisin realistiseksi arjeksi, kun huomasi minkälaisen puolison oli hankkinut itselleen.

2 kommenttia:

  1. Kirjoitat aiheesta tehtävänannon mukaisesti, mutta esseeksi tämä teksti on kovin lyhyt. Yritä päästä mahdollisimman lähelle neljää sataa sanaa. Esimerkiksi tässä tehtävässä pituutta saisi sillä, että kertoisi hiukan enemmän novellin tapahtumista ja henkilöistä.

    Kirjoitat, että naimisiinmenot on kuvattu aluksi romanttisina. Tässä kohtaa voisi kertoa esimerkin romanttisista aineksista (=miksi vaikutelma on romanttinen).

    VastaaPoista
  2. Tarkennus edelliseen kommenttiin: tehtävä, josta kirjoitit oli tekstitaitotehtävä, joten 400 sanaa ei edes tavoitella. Hiukan nykyistä laajempi vastaus voisi silti olla.

    Jos teet esseetä, tavoitepituus on silloin tekstitaitovastausta pidempi.

    VastaaPoista